top of page

Ιστορία της Τοπικής Διοίκησης Λέσβου

     Η Τοπική Διοίκηση Λέσβου της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών ιδρύθηκε στα τέλη Μαΐου 1986 με πρώτο πρόεδρο τον κύριο Κοσκερίδη Νικόλαο. Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο συμπλήρωναν οι Ραλλίδης Λουκιανός, Καραθάνος Ευθύμιος, Σχοινάκης Δημήτριος, Κωνσταντάκης Πανταζής και Γκαγκαρέλλης Ευστάθιος.. Αφού λειτούργησε μερικά χρόνια, στη συνέχεια υπήρξε μία ύφεση και ενεργοποιήθηκε ξανά το έτος 1998 και έκτοτε λειτουργεί αδιάκοπα έως και σήμερα, ενώ καθ’ όλο το χρονικό αυτό διάστημα έχει επιδείξει πλούσια δραστηριότητα.

     Η επανίδρυση οφείλεται σε ενέργειες των μελών μας Παναγιώτη Σαμαρά, Βασίλη Τσακπίνη και Μάριου Κοτζαμπουρούνη καθώς και των υπόλοιπων ιδρυτικών μελών. Οι ανωτέρω αποτέλεσαν, μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και υπηρέτησαν τους σκοπούς της Ένωσης για περισσότερα από 20 χρόνια.

     Η Ένωση μας στα χρόνια αυτά έχει προβεί σε πλήθος πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων που αφορούν τα μέλη της αλλά και την τοπική κοινωνία, όπως ενδεικτικά αναφέρονται έρανοι με σκοπό την οικονομική υποστήριξη συναδέλφων που βρέθηκαν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση κυρίως λόγω προβλημάτων υγείας, εκδρομές, καθαρισμούς χώρων, ημερίδες, ενημερωτικά σεμινάρια και αθλητικές δραστηριότητες. Κάθε χρόνο επίσης αξιόλογη είναι η Χριστουγεννιάτικη παιδική εκδήλωση που διοργανώνεται για τα παιδιά όλων των αστυνομικών με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου.

     Από τις δράσεις μας που ξεχώρισαν είναι ο παγκόσμιος έρανος που διοργανώθηκε με τη βοήθεια του Ελληνικού Τμήματος και διενεργήθηκε στους κόλπους της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών προς ενίσχυση των μελών μας που είχαν περιουσία στο χωριό Βρίσα η οποία καταστράφηκε, συνεπεία του σεισμού που κλόνισε το χωριό το 2017, το τουρνουά μπάσκετ Σωμάτων Ασφαλείας που διοργανώθηκε για τέσσερις χρονιές φέρνοντας κοντά τους συναδέλφους της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής αλλά και του Frontex που υπηρετούν στο νησί μας, η αγορά και τοποθέτηση τριών αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε αθλητικούς χώρους της πόλης της Μυτιλήνης και η διεξαγωγή σεμιναρίων για τη χρήση τους.

     Η Τοπική Διοίκηση Λέσβου, εκπροσώπησε το Ελληνικό Τμήμα με δύο μέλη της στην 4η εβδομάδα φιλίας IPA στη Τραπεζούντα της Τουρκίας το έτος 2004, και στο Εθνικό Συνέδριο της Τουρκίας το έτος 2011. Επίσης, έπειτα από εισήγηση του Εθνικού Τμήματος, απονεμήθηκε η σημαντικότερη διάκριση της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, το IPAWorld Prize από κοινού με τις τοπικές διοικήσεις Κιλκίς, Δράμας, Μαγνησίας, Ακαρνανίας, Χίου και το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα. Bραβεύτηκε με έπαινο από την επιτροπή πολιτιστικών θεμάτων για τις πολιτιστικές της δράσεις του έτους 2021 στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διεξήχθη στη Καβάλα στις 25-29/05/2022. Σηματική διάκριση έλαβε επίσης στο 39ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διεξήχθη στισ Σέρρες στις 24-28/04/2023 αφού έλαβε το πρώτο βραβείο της επιτροπής διοικητικών θεμάτων, το πρώτο βραβείο της επιτροπής πολιτιστικών θεμάτων, το τρίτο βραβείο της επιτροπής κοινωνικών θεμάτων και το τρίτο βραβείο για την ιστοσελίδα και τις επικοινωνιακές δυνατότητες της.

     Παράλληλα με τα υπηρεσιακά μας καθήκοντα και αφιερώνοντας αρκετό από τον προσωπικό μας χρόνο, όλα τα μέλη του νυν αλλά και των προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων, εργαζόμαστε εθελοντικά για να προάγουμε τον πολιτισμό και τις καταστατικές αρχές της IPA τόσο στο σώμα της ΕΛ.ΑΣ. όσο και στη τοπική κοινωνία την οποία υπηρετούμε., να φέρουμε πιο κοντά τους αστυνομικούς μεταξύ τους αλλά και την τοπική κοινωνία με την αστυνομία προβάλλοντας το κοινωνικό πρόσωπο των αστυνομικών, να καταρτίσουμε περισσότερο τους αστυνομικούς και να ενισχύσουμε τα προσόντα τους με σκοπό την αρτιότερη τέλεση των καθηκόντων τους. Με αγάπη για τον τόπο μας, συνεργαζόμαστε με το Εθνικό Τμήμα, την ηγεσία, τις τοπικές αρχές, με φορείς, συλλόγους, και ομάδες προσπαθώντας να δημιουργούμε αξιόλογες δράσεις που θα ωφελήσουν το κοινωνικό σύνολο. 

Διοικητικά Συμβούλια

bottom of page