top of page

Τροχαία ατυχήματα... Αγαπώ τη ζωή, οδηγώ με προσοχή.


Μια ιδιαίτερη ενημερωτική δράση σχετικά με το επίκαιρο αλλά και ευαίσθητο θέμα των τροχαίων ατυχημάτων και των επιπτώσεών τους, την οποία διοργάνωσε η Τοπική Διοίκηση Λέσβου της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.

Την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της δράσης αυτής, που είχε τον τίτλο «Τροχαία ατυχήματα…Αγαπώ τη ζωή, οδηγώ με προσοχή», έλαβε η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών, έχοντας την πεποίθηση ότι η διαρκής ενημέρωση του κοινού και η προσπάθεια για την καλλιέργεια ορθής οδηγικής συμπεριφοράς, από νωρίς, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη και στον περιορισμό της μάστιγας των τροχαίων ατυχημάτων.

Την ενημέρωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι τοπικών Αρχών, φορέων και σωματείων, καθώς επίσης πολίτες διαφόρων ηλικιών και παιδιά. Στο βήμα της εκδήλωσης βρέθηκαν δύο αντιπροσωπευτικοί ομιλητές, ο παραολυμπιονίκης κολύμβησης και Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντώνης Τσαπατάκης, που ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη για το σκοπό αυτό και η Αστυνόμος Β΄ του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης Χρύσα Βακάλη, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι με θέρμη στην πρόσκληση των διοργανωτών, ένωσαν τις φωνές και τις δυνάμεις τους, προκειμένου να προσεγγίσουν και να αναδείξουν με ουσιαστικό και βιωματικό τρόπο, το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Λέσβου της Ένωσης Πολυχρόνης Κανιμάς καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους παρευρισκόμενους, κάνοντας παράλληλα μια σύντομη αναφορά στους σκοπούς της συγκεκριμένης δράσης, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν, ο Βουλευτής Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος παρέστη στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής και ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου Υποστράτηγος Ελευθέριος Ντουρουντούς, που παρευρέθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης άνοιξε η Αστυνόμος Β΄ Χρύσα Βακάλη, Αξιωματικός με εμπειρία και βαθιά γνώση του αντικειμένου, βρισκόμενη καθημερινά στο πεδίο και κοντά στους πολίτες. Μέσα από μια συνοπτική αλλά και μεστή τοποθέτησή της, παρουσίασε πολύ ενδιαφέροντα ποιοτικά και αριθμητικά στοιχεία αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας, ενώ παράλληλα ανέδειξε με κατανοητό και παραστατικό τρόπο τόσο τα βασικά αίτια και τις συμπεριφορές που συντελούν στην πρόκληση τους, αλλά και ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψή τους.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Αντώνης Τσαπατάκης, που και του ίδιου η ζωή άλλαξε σε μια στιγμή, μετά από ένα τροχαίο ατύχημα που είχε σε νεαρή ηλικία, με συνέπεια τον τραυματισμό και την αναπηρία του, αλλά τα ψυχικά του αποθέματα του έδωσαν δύναμη και αισιοδοξία ώστε να μην εγκαταλείψει και να παλέψει, οδηγώντας τον μέσα από τον αθλητισμό σε σημαντικές διακρίσεις, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και στην κατάκτηση πολλών μεταλλίων, μεταξύ των οποίων και ολυμπιακού μεταλλίου. Ο Αντώνης, με τρόπο βιωματικό και αφηγηματικό, μέσα από τη δική του προσωπική περιπέτεια, έδωσε ένα δυνατό μήνυμα, απευθυνόμενο προς όλους και κυρίως προς τους νέους, για τη σημασία της διαμόρφωσης σωστής κυκλοφοριακής κουλτούρας μέσω της εκπαίδευσης και της προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, μέσω της πρόληψης. Παράλληλα, τόνισε την αξία του να προσπαθεί ο άνθρωπος να προχωρά μπροστά στη ζωή με αισιοδοξία παρά τις όποιες αντιξοότητες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ταινία μικρού μήκους με τον τίτλο “ΣυνεχίΖω”, μία παραγωγή του Άρη Μαρκάκη και του Junior Academy Χερρονάσιος Σχολή "Ανδρέας Γιαννόπουλος" από το Ηράκλειο της Κρήτης. Η ταινία, η οποία συμμετέχει σε φεστιβάλ κινηματογράφου σε πολλές χώρες του εξωτερικού, έχοντας αποσπάσει ήδη 6 βραβεία, προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2022 στο κινηματοθέατρο Αστόρια στο Ηράκλειο Κρήτης και έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους, να γίνει η φωνή ώστε να αποφευχθούν τα τροχαία ατυχήματα, αλλά παράλληλα και να ενισχύσει την αποδοχή της διαφορετικότητας σαν τρόπο ζωής

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, απονεμήθηκαν στους δύο ομιλητές τιμητικές πλακέτες, σε ένδειξη αναγνώρισης της κοινωνικής δράσης τους και της προσφοράς τους για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, ενώ στον Αντώνη Τσαπατάκη, επιπλέον για τις υψηλές αθλητικές διακρίσεις του. Επίσης, τους προσφέρθηκαν συμβολικά αναμνηστικά δώρα του συλλόγου, καθώς και αντίτυπα του βιβλίου με τίτλο «Ελάτε να παίξουμε», της συγγραφέα φιλόλογου κας Κλεονίκης Μαρμάρου, το οποίο εξέδωσε πρόσφατα η Τοπική Διοίκηση Λέσβου της Ένωσης, με σκοπό τα έσοδα από τη διάθεση του εν λόγω βιβλίου να δοθούν στο Σύλλογο φίλων Ανθρώπων με αυτισμό «Συνεξέλιξη». Συμβολικά δώρα στον Αντώνη Τσαπατάκη προσέφεραν και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρέστησαν στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Ελευθέριος Παπαϊωάννου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών & Προγραμματισμού του Δήμου Μυτιλήνης κ. Ευστράτιος Τζιμής, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Αθλητικού & Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Μυτιλήνης κ. Παναγιώτης Πιττός, ο σύμβουλος του Δήμου Μυτιλήνης σε θέματα πολιτισμού κ. Μάκης Βενέτας, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Παναγιώτης Χριστόφας, ο Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος Γρηγόριος Μπουντλιάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου Υποστράτηγος Ελευθέριος Ντουρουντούς, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου Αρχιπύραρχος Παναγιώτης Κυπριωτέλλης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Αντώνιος Αληγιάννης εκ μέρους της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, ο Υποπλοίαρχος Γεώργιος Τσαγκαρελλης εκ μέρους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης Αστυνόμος Α΄ Γεώργιος Λιάκος, ο Οργανωτικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Δημήτριος Μπούμπας εκ μέρους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, ο Διευθυντής του εσπερινού ΕΠΑΛ Μυτιλήνης κ. Νικόλαος Ηλίας εκ μέρους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, ο υποδιοικητής της διοικητικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ο κ. Αθανάσιος Ψούνος, ο Πρωτοσύγκελος π. Ιάκωβος Καραμούζης εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου κ. Βασίλης Ροδόπουλος, η Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Λέσβου κα. Σταματία Βουλγαρέλλη, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Λέσβου κ. Ιωάννης Τσεκούρας.


Στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Καλλονής, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου κα. Ζαχάρω Ιωακείμ, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίας Παρασκευής Υπαστυνόμος Β΄ Τιμολέων Θεοδωρίδης, ο Διοικητής του Λιμενικού Σταθμού Σκάλας Καλλονής Πλωτάρχης Γρηγόριος Πανσεληνάς, ο Διοικητικής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης Αντιπύραρχος Γρηγόριος Πέτρου, ο Οργανωτικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Δημήτριος Μπούμπας εκ μέρους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και η Διευθύντρια του ΕΠΑΛ Καλλονής κα. Βασιλική Τσετσίνα εκ μέρους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

Η Τοπική Διοίκηση Λέσβου της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της δράσης αυτής και ειδικότερα, τη Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης και τη Δημοτική Αρχή Δυτικής Λέσβου για τη φιλοξενία και την ευγενική παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης του Δημοτικού Θεάτρου Καλλονής, το προσωπικό των Δημοτικών Θεάτρων για τη συνδρομή τους, τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου για την υποστήριξή της, τη διεύθυνση του ξενοδοχείου Theofilos Boutique Hotel για παροχές διαμονής που προσέφερε, την επιχείρηση Papadelis Olive Oil για τη συμβολική προσφορά τοπικών προϊόντων. Επίσης, ευχαριστεί θερμά τους δύο αξιόλογους ομιλητές για τη συνεισφορά τους στην εκδήλωση, καθώς και το κοινό την τίμησε με την παρουσία του, δίνοντας κίνητρο για τη διοργάνωση ανάλογων μελλοντικών δράσεων.
189 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Comentários


bottom of page