top of page

Εργαστήρι κατασκευής χαρταετού


Ένα ξεχωριστό εργαστήρι κατασκευής παραδοσιακού χαρταετού στήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 9 Μαρτίου, στην πλατεία Μικρασιάτικου Ελληνισμού στον οικισμό της Παναγιούδας Μυτιλήνης, δίπλα στο γραφικό λιμανάκι του χωριού.

Η δράση αυτή διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Τοπικής Διοίκησης Λέσβου της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (IPA) και τη συνεργασία της κοινότητας Παναγιούδας, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανό ένα έθιμο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λαϊκή αλλά και τη χριστιανική παράδοση, η γνώση γύρω από το οποίο ωστόσο τείνει να χαθεί στη σύγχρονη εποχή των οθονών και του διαδικτύου. 

Με σύμμαχο τη διάθεση για δημιουργία και ψυχαγωγία, πολλές οικογένειες με τα παιδιά τους συγκεντρώθηκαν γύρω από τους πάγκους του εργαστηρίου, που ήταν γεμάτοι με καλάμια, σπάγκους, κόλλες και χρωματιστά χαρτιά και έφτιαξαν τους δικούς τους χαρταετούς, με την καθοδήγηση του συνάδελφου αλλά και μέλους της Διεθνούς Ένωσης, Γιώργου Δασκάλου και του φίλου της Ένωσης κου Δούκα Πορτόγλου οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί τους την τεχνική αλλά και τα μυστικά για την κατασκευή του αγαπημένου αυτού παιχνιδιού, με το οποίο έπαιζαν οι γονείς και οι παππούδες τους.

Μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, οι διοργανωτές ευχήθηκαν στους παρευρισκόμενους καλή Αποκριά και καλή Σαρακοστή, ενώ τα παιδιά που συμμετείχαν ένιωσαν τη χαρά και την ικανοποίηση να κρατήσουν τους χαρταετούς που έφτιαξαν με τα χέρια τους, ώστε την Καθαρά Δευτέρα να κινηθούν στη φύση και να στείλουν το δικό τους μήνυμα στον γαλανό ουρανό.

 


 

Λίγα λόγια για τον χαρταετό!

Οι χαρταετοί πλανιόνται στους ουρανούς εδώ και χιλιετίες, από το 1.000 π.Χ.. Το ταξίδι ξεκίνησε από τις χώρες της Ανατολής, όπως η Ινδία και η Κίνα, αλλά δεν άργησε να φτάσει και στη χώρα μας και να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα. Εδώ, βλέπετε, δεν φτιάχναμε τους χαρταετούς από μπαμπού και μετάξι αλλά από καλάμι ή ελαφρύ ξύλο και χαρτί.

Το πέταγμα του χαρταετού ψηλά στον καταγάλανο ουρανό, εκεί που κάνει τις φιγούρες του με τη βοήθεια του ανέμου, έχει πάρει τη θέση του στην ελληνική χριστιανική παράδοση και φέρει τον δικό του συμβολισμό, που δεν είναι άλλος από την κάθαρση και την ανάταση της ψυχής μετά το ξεφάντωμα της αποκριάς. Το πέταγμα του χαρταετού σηματοδοτεί ότι η ψυχή μας είναι καθαρή και είμαστε πλέον έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη νηστεία της Σαρακοστής, αρχής γενομένης φυσικά από την Καθαρά Δευτέρα.




30 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

bottom of page