top of page
0E0A1345.JPG

Ιστορία του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος

          Περισσότερες από πέντε δεκαετίες έχουν περάσει από την ίδρυση του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (International Police Association/ I.P.A.), πάνω από 50 χρόνια κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς, αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο και το συνάδελφο, προβολής του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελλάδας σε ολόκληρο τον πλανήτη.

       Η φιλία, η αλληλεγγύη, οι δράσεις και όλα όσα πρεσβεύει η Διεθνής  Ένωση Αστυνομικών (I.P.A.) παραμένουν ίδια, όπως τότε που τα οραματίσθηκε για πρώτη φορά ο ιδρυτής της Arthur Troop (Βρετανός αστυνομικός), όταν σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, λίγο μετά τον πόλεμο, ένιωσε την ανάγκη της επικοινωνίας και της ανάπτυξης φιλικών σχέσεων με συναδέλφους του σε διεθνές επίπεδο.

       Με τις ίδιες προσδοκίες και ανησυχίες και Έλληνες αστυνομικοί, σε δύσκολους καιρούς, ιδρύσαν το Ελληνικό Τμήμα της Ένωσης, το οποίο αναγνωρίστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Βαρκελώνης στις 29 Σεπτεμβρίου 1965. Πρωτεργάτες, ο πρόεδρος της ιδρυτικής επιτροπής κ. Κωνσταντίνος Βασιλάκης, μαζί με τους εκλιπόντες κ. Γεώργιο Ποντίκα (γραμματέα), κ. Σπύρο Κουρή (ταμία) και τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη. Εξίσου σημαντική υπήρξε η συμβολή του αείμνηστου κ. Αντωνάκη Δεμέστιχα, πρώτου εκλεγμένου προέδρου του Εθνικού Τμήματος, καθώς και του δημιουργικού κ. Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου.

Δεκάδες κεφάλαια πλούσιας ιστορίας, εμπειριών και συναισθημάτων που δύσκολα χωρούν σε μερικές παραγράφους.

         Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 17ης Δεκεμβρίου 1985 εισάγεται για πρώτη φορά προς συζήτηση το ζήτημα της στέγασης των γραφείων του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης, ενώ το 1986 αγοράζεται για το σκοπό αυτό, έναντι του χρηματικού ποσού των 5.250.000 δραχμών ο 5ος όροφος πολυκατοικίας στην οδό Ικτίνου 2 στη Αθήνα, όπου από τότε χτυπά αδιαλείπτως η καρδιά της Ένωσης.

          Την 19η Ιουλίου 1995 ξεκινά η λειτουργία ξενώνα στο κέντρο της Αθήνας, για την εξυπηρέτηση των μελών της Ένωσης, εγκαινιάζοντας το θεσμό αυτό στη χώρα μας, ενώ την 14η Ιουνίου 1997 ακολουθεί η έναρξη λειτουργιάς του ξενώνα της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, λειτουργούν επίσης αντίστοιχοι ξενώνες στο νησί της Χίου, στο Νυμφαίο Φλώρινας και στις Στέρνες Χανίων. Οι δομές των ξενώνων είναι είτε ιδιόκτητα οικήματα του Εθνικού Τμήματος είτε ιδιοκτησίες της Ελληνικής Αστυνομίας που παραχωρήθηκαν από την Ηγεσία στην Ένωση μας και ανακατασκευάστηκαν με μέριμνα της Ένωσης μας.

         Το 1982 εκδίδεται το πρώτο τεύχος του τριμηνιαίου περιοδικού «Νέα της I.P.A.» που συνεχίζει την κυκλοφορία του με πλούσιο υλικό έως και σήμερα, μεταφέροντας τα νέα και της δράσεις του Εθνικού Τμήματος αλλά και των Τοπικών Διοικήσεων σε όλα μέλη, ενώ το 1992 εκδίδεται το πρώτο ετήσιο ημερολόγιο της Ένωσης. Ομοίως η έκδοση του ημερολογίου είναι ένας θεσμός που συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

       Λαμπρή σελίδα στην ιστορία της Ένωσης υπήρξε η δημιουργία το 1995 και η λειτουργία για περισσότερες από δύο δεκαετίες, του «Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας Μελών» (ΛΑΜΔΕΑ), ο οποίος κατά τα έτη της λειτουργίας του παρείχε χρηματικά βοηθήματα σε συναδέλφους μέλη της Ένωσης που τα είχαν ανάγκη, συνολικού ύψους άνω του 1.500.000 ευρώ, καθώς και η μετεξέλιξή του το 2009 σε «Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης», με τη μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, με γερές βάσεις και σταθερή πορεία ανάπτυξης.

               Το Ελληνικό Τμήμα έχει να επιδείξει διαχρονικά ένα τεράστιο φάσμα καινοτόμων δράσεων, καθώς και 16.000 τουλάχιστον ιδιαίτερα δραστήρια μέλη, εν ενέργεια αλλά και απόστρατους αστυνομικούς, που το κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως μεταξύ των 66 εθνικών τμημάτων της Ένωσης. Με διαρκή και ενεργή, από την ίδρυσή του, παρουσία στα παγκόσμια συνέδρια έχει αναδείξει ως μέλη στη Διεθνή Εκτελεστική Γραμματεία, τον κ. Ιωάννη Πανούση στη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα κατά την τριετία 2003 - 2006, τον κ. Γεώργιο Κατσαρόπουλο που τον διαδέχτηκε στην ιδία θέση από το 2006 έως το 2009, οπότε και κατέλαβε τη θέση του Παγκόσμιου Γενικού Γραμματέα. Ιδιαίτερη τιμή αποτελεί δε και η επί τέσσερις συνεχείς θητείες ανάδειξη του κ. Οδυσσέα Μιχαλάκη, προέδρου του αδελφού Κυπριακού Τμήματος, στη θέση του Παγκόσμιου Προέδρου, ενώ μέλη του Εθνικού Τμήματος έχουν επιλεγεί κατά καιρούς και στελεχώνουν παγκόσμιες επιτροπές της Ένωσης.

                   Το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα, μεταξύ άλλων:

 • Εισηγήθηκε στο παγκόσμιο συνέδριο της Γαλλίας το 2011 τις επτά θεμελιώδεις αρχές της I.P.A. και συγκεκριμένα τη Φιλία, τη Φιλοξενία, τον Ανθρωπισμό, την Αλληλεγγύη, την Ενότητα, την Παγκοσμιότητα και τον Εθελοντισμό.

 • Στο παγκόσμιο συνέδριο της Κοπεγχάγης το 2013, εισηγήθηκε το ψήφισμα Ειρήνης που κατατέθηκε στον Ο.Η.Ε. και τη διοργάνωση της 1ης Συνδιάσκεψης Γυναικών Αστυνομικών που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης τον Οκτώβριο του 2014 και στη Μόσχα τον Μάιο του 2016.

 • Στο παγκόσμιο συνέδριο στο Πότσνταμ της Γερμανίας το 2014, εισηγήθηκε τη θεσμοθέτηση του Διεθνούς Συμποσίου στην Αρχαία Ολυμπία, που πραγματοποιήθηκε το 2016 και πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, τη χρονιά που διενεργούνται οι Ολυμπιακοί αγώνες.

 • Έχει υπάρξει «Sponsor Section» για τα εθνικά τμήματα της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κύπρου, ενώ «Sponsor Section» του Ελληνικού Τμήματος υπήρξε το Γερμανικό Εθνικό Τμήμα.

 • Έχει πραγματοποιήσει με απόλυτη επιτυχία διεθνείς συναντήσεις όπως το «IPA House managers meeting» το 2014, καθώς και συνεδριάσεις παγκοσμίων επιτροπών, όπως η συνεδρίαση της παγκόσμιας επιτροπής πολιτιστικών στην Πάτρα το 2010.

​                   Επίσης, σημεία αναφοράς στην πορεία του Εθνικού Τμήματος που αξίζουν ιδιαίτερης  μνείας αποτελούν:

 • Η διοργάνωση του 28ου παγκοσμίου συνεδρίου στην Αθήνα το 1998, παρουσία του ιδρυτή της Διεθνούς Ένωσης Arthur Troop.

 • Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο 16ο πανελλήνιο συνέδριο το 2000.

 • Η έναρξη του επιτυχημένου θεσμού των ετήσιων φιλικών συναντήσεων το 2006 από την πόλη της Λειβαδιάς.

 • Η έκδοση της πρώτης ποιητικής συλλογής με έργα μελών της Ένωσης τον Απρίλιο του 2016.

 • Η πραγματοποίηση εσπερίδας με τίτλο «Αστυνομία και Αριστοτελική Φιλοσοφία» στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής σε συνδιοργάνωση με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και το ΠΟ.Κ.Ε.Α.

 • Επίσης, το 2016 ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος της Ένωσης έπειτα από πρόταση της Τ.Δ. Λασιθίου η κα. Μαρία Κοκκολάκη και το 2017 έπειτα από εισήγηση του γενικού γραμματέα του Εθνικού Τμήματος, ο καθηγούμενος της Ι.Μ. Παναγίας Σπηλιάς Αγράφων, Αρχιμανδρίτης  Νεκτάριος Μητρόπουλος.

 • Έπειτα από εισήγηση του Εθνικού Τμήματος, απονεμήθηκε η σημαντικότερη διάκριση της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, το “World Prize”, στο Ελληνικό Εθνικό Τμήμα και στις τοπικές διοικήσεις Κιλκίς, Δράμας, Μαγνησίας, Ακαρνανίας, Λέσβου και Χίου. Επίσης, με απόφαση του IEB απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο στον ιδρυτή του Ελληνικού Τμήματος κ. Κωνσταντίνο Βασιλάκη, ενώ μετάλλια για την προσφορά τους στην Ένωση απονεμήθηκαν από το ΙΕΒ και στους κ. Σπυρίδων Φώτογλου το έτος 2012 και κ. Κυριάκο Καρκάλη το έτος 2016.

 • Κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. τιμήθηκαν με την ύψιστη διάκριση του Ελληνικού Τμήματος, «το μετάλλιο της Ι.Ρ.Α.», για τη σπουδαία και πολυετή προσφορά τους, ο πρώην παγκόσμιος αναπληρωτής γενικός γραμματέας και επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Τμήματος της Ένωσης κ. Ιωάννης Πανούσης, ο πρώην πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου και ο πρώην πρόεδρος κ. Χρήστος Κοντάκος.

                Στη ζωή και στην πορεία μας ως μέλη της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών πρεσβεύουμε ότι η φιλία, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός και η ανιδιοτελής προσφορά, αποτελούν αξίες που μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κόσμου περισσότερο ανθρώπινου και φιλόξενου.

       Ως Έλληνες αστυνομικοί καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες συγκυρίες και συνθήκες ανταποκρινόμενοι στο απαιτητικό λειτούργημα που ασκούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Βασική επιδίωξή μας είναι η προσφορά στην κοινωνία, η προστασία των πολιτών, καθώς επίσης η ενίσχυση του ρόλου που καλείται να επιτελέσει ο σύγχρονος Έλληνας αστυνομικός και η ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου του.

       Το Εθνικό Τμήμα της Ένωσης έχει αναπτύξει θετικές σχέσεις, δίαυλους επικοινωνίας  και εποικοδομητική συνεργασία με την Πολιτική και Φυσική ηγεσία του Σώματος, που διαχρονικά στηρίζουν τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του.

* Το αρχικό κείμενο γράφτηκε από τον κο Φώτογλου Σπύρο ενώ έγιναν αλλαγές και προσθήκες από την ΤΔ Λέσβου.

bottom of page